Tuky

09.07.2016 10:49

Tuk a mastnota byly od starých časů spojovány s úspěchem a bohatstvím. "Neošizená" polévka musela mít na povrchu spoustu mastných ok, dobré vykrmené prase bylo pěkně prorostlé... Tato česká tradice tučných pokrmů a velký vzestup spotřeby produktů rychlého občerstvení (hranolky, hamburgery, uzeniny,...) ale přinášejí při dnešním sedavém způsobu života nemalá zdravotní rizika.

K ČEMU TUKY V LIDSKÉM TĚLE SLOUŽÍ ?

Tuky patří mezi hlavní živiny člověka a jsou nejvydatnějším zdrojem energie, umožňují vstřebávání vitamínů A, D, E, K z potravy, jsou součástí všech buněk organismu, jsou potřebné k tvorbě hormonů, podílejí se na funkci kůže, nervové tkáně, na srážení krve, na zánětlivé reakci.

Tuky však také představují jeden z rizikových faktorů aterosklerosy (resp. ischemické choroby srdeční včetně infarktu myokardu a cévních mozkových příhod). Nadměrný příjem a nevhodná skladba tuků v potravě vedou k rakovině tlustého střeva a konečníku, souvisí s rakovinou prsu a s výskytem dalších nemocí (obezita, cukrovka, žlučníkové kameny, apod.). Tato nebezpečí jsou již dlouho všeobecně známa. Lidé je však podceňují, zdravotní důsledky se totiž neprojeví ihned, ale až s odstupem let, desetiletí. Pak je na prevenci ale již pozdě...

Tuky můžeme dělit na nasycené a nenasycené. Nasycené tuky jsou využitelné jako zdroje energie a jako zdroj vitamínů rozpustných v tucích.Tyto tuky, které jsou ve velké míře obsaženy v masu, sýru, vejcích, mléku a kokosovém a palmovém oleji. Mohou zvyšovat hladinu LDL cholesterolu, přispívajícího ke kardiovaskulárním onemocněním.Tuky s obsahem nenasycených mastných kyselin se nacházejí především ve lněném oleji, rybím tuku, tykvových semenech, vlašských ořeších, avokádu, sojových bobech, olivovém oleji, slunečnicovém a v dalších rostlinných olejích. Tyto tuky jsou nutné pro výstavbu buněčných membrán, pro mozek, oči, vnitřní ucho, hormonální a pohlavní orgány. Nenasycené mastné kyseliny mají tedy pozitivní dopad na naše zdraví i v tom, že snižují nebezpečnou LDL složku cholesterolu a chrání tak před rozvojem aterosklerózy, jsou zdrojem vitamínu E.Mezi nenasycenými mastnými kyselinami nacházíme dvě esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže samo vyrobit a které musí být přijímány potravou. Jsou to kyselina linolová a kyselina alfa-linolenová.

Kyselina linolová se dále v těle přeměňuje a dává vzniknout skupině kyselin omega-6 jsou nezbytnou součástí všech buněk a slouží k tvorbě látek , které se podílejí na celé řadě pochodů.Od kyseliny alfa-linolenové jsou odvozeny omega-3 mastné kyseliny. Omega 3 jsou prevencí onemocnění cév, srdce, kožních chorob, revmatických onemocnění a cukrovky dospělého věku.

JAK SI TEDY POČÍNAT PŘI VÝBĚRU TUKŮ?

Z výše uvedeného vyplývá, že tuky jsou pro některé funkce našeho organismu nezbytně nutné. Vyhýbat bychom se proto měli pouze tukům přepalovaným, smaženým, rafinovaným, hydrogenovaným a jinak chemicky upravovaným. Přednost bychom měli dávat rostlinným tukům za studena lisovaným, ořechům, semínkům a rybám. Střídmá konzumace živočišných tuků (například másla, vajec, jogurtů), vyvážená zvýšeným příjmem tuků rostlinných není pro náš organismus nebezpečná. Samozřejmě, že otázkou zůstává kvalita zdrojů tuků a jejich znečištění a to jak rostlinných , tak živočišných.

Výzkum vlivu omega3 mastných kyselin v procesu stárnutí

Stárnutí je jev zcela přirozený. Přesto ne každý stárne stejně a bohužel někteří lidé po sedmdesátce jsou na tom sice fyzicky velmi dobře, přesto u nich dochází k masivnímu odumírání mozkových buněk - senilitě, která jim znemožňuje plnohodnotný život. Podle výzkumu francouzských vědců snižuje pravidelná konzumace omega 3 mastných kyselin riziko propuknutí senility o 31 procent.

Výzkum ukázal, že nejdůležitější je přijímat omega 3 mastné kyseliny dlouhodobě, po řadu let. Nejbohatším přírodním zdrojem omega 3 mastných kyselin je tuk mořských ryb. Bohužel Češi v konzumaci ryb zaostávají za téměř všemi evropskými národy.

Podle odborníků, kdo nejí ryby alespoň dvakrát týdně, měl by sáhnout po rybím tuku. Pokud mají lidé s konzumací tohoto tuku problémy, pak by měli zvolit alespoň doplňky stravy. Jakýkoliv přísun omega 3 mastných kyselin z přírodních zdrojů se počítá.

Jak doplnit omega3 mastné kyseliny?

Nejideálnějším doplňkem, obsahující vysoce kvalitní omega3 mastné kyseliny z řady Herbalife produktů je Herbalifeline.

Herbalifeline je vytvořen tak, že není vůbec cítit po rybách, což je  pro někoho velmi nepříjemné a každý, kdo nemá zařazené ryby ve svém jídelníčku několikrát týdně by měl doplnit omega 3 mastné kyseliny z jiných zdrojů.