Pořádně kousejte. Prokousejte se ke štíhlosti

22.08.2016 11:13


Když vás nabádám, ať jíte více zeleniny, je potřeba ještě zmínit velmi důležitou věc. Kousejte, žvýkejte. A to velmi důkladně. Každé sousto, co dáte do pusy, tak aspoň 30x kousejte. I vícekrát (50x, 100x). Od toho máte zuby.


images (84)


Proč tedy říkám, že je důležité kousat:

Trávení začíná v ústech. Ve slinách je obsažen enzym (alfa-amyláza), který má za úkol zajistit rozklad škrobů (složitých cukrů - sacharidů) a tak pomoci jejich bezproblémovému trávení a přeměně na energii. To se stane pouze při důsledném rozkousání a rozžvýkání potravy. Každé sousto důkladně musí být promíseno se slinami.

Žaludek nemá zuby. Tam už se to nestane a žaludeční šťávy jsou určeny na jiné pochody trávení.

Kousejte všechno, nejen zeleninu. Motivací pro vás může být to, že důkladné rozžvýkání každého sousta snižuje glykemický index. Takže ve výsledku - kdo jí pomalu a důkladně kouše a žvýká, je štíhlejší. Kousejte správně a budete štíhlejší.

A kdo nekouše a hltá? Tak sousto neodejte z úst dobře promísené se slinami. Enzym pro štěpení škrobů nebude fungovat. Nestrávené zbytky pak kvasí ve střevě, těžko se tráví. Budete trpět nadýmáním, říháním a dalšími otravnými věcmi a trávicími problémy. Pokud za mnou klienti přijdou a stěžují si na trávicí problémy, pak je často na vině ne to, co jedí, ale jak jedí. Ve spěchu a velmi rychle.

Kousejte všechno, nejen zeleninu. I v kusu flákoty jsou sacharidy. Slyšeli jste někdy název glykogen? To je živočišný škrob. Ten se musí rozložit také právě v ústech.


Autor: RNDr. Blanka Roučková, 2015