Nebezpečné přesolování

28.06.2016 11:41

Nebezpečné přesolování


Přesolování může vést k vysokému krevnímu tlaku i u dětí
Vysoký krevní tlak dnes není záležitostí jen dospělých, ale stále častěji se objevuje i u dětí. Přitom se nejedná o nic banálního, naopak do budoucna kvůli němu hrozí závažná rizika v podobě infarktů a mozkových mrtvic. Mnohdy za hypertenzi neboli vysoký krevní tlak přitom může dětská obezita a nadměrné solení, které tedy nelze podceňovat.

 
A právě solení přidělává pediatrům největší starosti. Mnozí rodiče si vůbec neuvědomují riziko hypertenze a ostatní důsledky přesolování, a tak příjem soli jako takový u svých dětí nehlídají. Což je dle lékařů špatně.
 
Doporučená denní dávka soli totiž činí pro dospělého pouhých 5 g, u dětí se jedná ještě o menší množství. V České republice se ale průměrná spotřeba soli pohybuje mezi 13-14 g na osobu na den. V Evropě tak patříme ke špičce, vyšší spotřeba je pouze v Maďarsku, Chorvatsku a Makedonii.
 
"Denní příjem soli významně překračuje doporučené normy bohužel i u jedinců v prvních letech života. Zvýšená spotřeba soli přitom vyvolává pocit žízně, a pokud ji děti uspokojí dnes tolik oblíbenými slazenými nápoji, zvýší se tak významně příjem kalorií, což vede ještě navíc k nadváze a obezitě. To je další hrozba spjatá s rizikem hypertenze," zdůrazňuje primář Dětského oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Vladislav Smrčka.
 
Kde je sůl nejvíce obsažena 
Nejvíce soli přijímáme v potravinách, které kupujeme v obchodech, zhruba 75 až 80 procent denní dodávky. Značná část soli je obsažena například v pečivu. Pouze menší dodávka je dána přídavkem soli při vaření a při solení jídel doma u stolu.
 
Příklady potravin se zvýšeným obsahem soli: šunka, uzeniny, polévky v prášku, čipsy, rohlíky a housky (zvláště posypané ještě navíc solí!), slané tyčinky, mandle, kukuřice, lupínky, řada sýrů (např. balkánský typ, niva atd.). Také většina nabídek tzv. fast-foodů, které jsou tak oblíbené u dospělých i dětí, nabízí produkty s vysokým obsahem soli.
 
"Pokud si dítě zvykne v útlém věku na zvýšený příjem soli, vzniká závislost na slaném, děti pak vyžadují vše, co je hodně slané, přesolené. Nad tím by se měli zamyslet především rodiče," dodává primář.
 
Jídlo a sodík
rohlík 220 až 550 mg sodíku/100 g
krajíc pšenično-žitného chleba 370 mg/100 g
balkánský sýr 1300 mg/100 g
tavené sýry 900 mg/100 g
trvanlivý salám 800 mg/100 g
běžná šunka 750 mg/100 g
párky, i dietní 2480 mg/100 g
 
Zdroj: https://www.novinky.cz/zena/deti/358523-presolovani-muze-vest-k-vysokemu-krevnimu-tlaku-i-u-deti.html, pátek 16. ledna 2015