Měřili vám krevní cukr?

01.07.2016 11:40


Glykemie, neboli krevní cukr, je termín pro vyjádření koncentrace glukózy v krvi. Hodnoty glykemie na lačno se pohybují mezi 3,3-6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9-5,5 mmol/l v žilní krvi a 4,2-6,4 mmol/l v krevní plazmě.

Pokles glykemie pod dolní hranici normy (< 3,3 mmol/l) se nazývá hypoglykemie. Zvýšená hladina glykemie (>5,5 mmol/l - na lačno pro nediabetika) se označuje jako hyperglykemie.

Stabilních hodnot glykemie je v těle dosahováno hormonálními autoregulačními mechanismy. Na nich se podílejí hormony, které zvyšují hladinu krevního cukru a hormon snižující hladinu krevního cukru = INZULIN.

Inzulin je zároveň tukotvorným hormonem. Jak to funguje? Pokud ve stravě máte příliš jednoduchých cukrů, stoupne po jídle ihned hladina cukru v krvi. Inzulin jako regulační hormon pak tuto zvýšenou hladinu cukru zreguluje do poatřičných mezí, ale cukr se jen tak beztrestně neztratí. Energie se ukládá do tukových zásob.

Pokud však jíte převážně polysacharidy (zelenina, celozrnné výrobky bez přidaného cukru, celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny, luštěniny, kaše z celých obilných zrn - nebroušenáá rýže, ovesné vločky, jáhly apod.), ty se metabolizují postupně. Stejně tak postupně je uvolňován cukr do krve a hladina cukru nestoupne skokově. 

Získáte tak dvě výhody: nižší tukové zásoby a šetříte také slinivku břišní.