Jezte více zeleniny - jak na to.

24.06.2016 11:35


Ať máte dost antioxidantů! Nebudeme zde nyní rozebírat, co jsou antioxidanty, co v těle dělají a jak nám pomáhají. Je léto, kolem nás je spousta možností, jak je dostat na talíř, proto hned přejdeme k praxi. Teorii si necháme na dlouhé zimní večery.

Vyzkoušejte následující tipy:

  • čerstvý zeleninový salát nebo čerstvou zeleninovou oblohu ke každému jídlu. 
  • čerstvou zeleninu jako svačinku. 
  • krátce tepelně upravenou (tj. max. do 20 minut!!!) zeleninu jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo součást hlavního jídla.
  • lisovaný salát z čerstvé zeleniny

Tepelná úprava není na škodu. Naopak. Takto upravená zelenina se lépe tráví, dojde k narušení těžko stravitelné vlákniny. Zvláště pro osoby, které konzumují málo zeleniny, může být doporučovaných 0,5 kg zeleniny denně přinejmenším šok pro trávicí systém, který se třeba projeví nadýmáním, zácpou či průjmem.

Krátce tepelně upravená zelenina je mnohem lépe stravitelná, přitom si zachová potřebné živiny, speciálně minerály a také zásaditý charakter (o tom zase za dlouhých zimních večerů). Nechceme rozvařenou zeleninovou břečku, ale barevnou a křupavou lahodnou zeleninu delikátní chuti.

Jak tedy můžete zeleninu upravit? Blanšírovat = asi minutu povařit v malém množství vody. Pokud přidáte trochu možské soli (obsahuje cenné minerály), vynikne přirozená sladká chuť zelenin. Trochou soli myslím 5 zrníček, opravdu minimum minima. Špetička soli je moc. Můžete zeleninu také rychle osmahnout na pánvi vytřené olejem, následně podlít malým množstvím vody, přidat zase pár zrnek mořské soli nebo trošilinku kvalitní sojové omáčky (shoyu), přiklopit poklicí a krátce podusit (do 10 minut). 

Stejně tak je vynikající lisovaný salát. Vezměte třeba salátovou okurku, nastrouhejte spolu s několika ředkvičkami, nebo vezměte hlávkové zelí, kedlubnu, prostě cokoliv je k dispoici. Nastrouhejte, lehoučce posolte, důkladně promíchejte a upěchujte, zatižte (já používám talířek a na něj postavím sklenici s vodou - to jako zátěž stačí) a nechte lisovat. Jak dlouho? Já to nechávám tak dlouho, než dovařím zbytek oběda. Třeba jen těch 20 minut než si připravím zeleninu, kterou si pak krátce tepelně upravím. Zde sse nastartují pochody fermentace (zase teorii necháme na dlouhé zimní večery) a zažívací systém vám poděkuje. 

A na závěr seznam zelenin - zjistila jsem, že mým klientům opravdu dělá problém vzpomenout si na více než 10 druhů zeleniny. A když potřebujeme v jednom jídle mít aspoň 3 druhy, během dne jich vystřídat 7 a během týdne aspoň 15 druhů zeleniny, je problém. Proč tato čísla? Pestrost, barevnost, větší škála minerálů, antioxidantů, vitaminů.

Ředkvička červená, ředkvička bílá, ředkev daikon, vodnice, mrkev, petržel, tuřín, kedlubna, brokolice, květák, celer, kadeřávek, mangold, řepa, hrášek, zelené fazolky, cuketa, okurka, rajče, paprika, zelí bílé, zelí červené, různé druhy salátů - ledový, hlávkový, ..., kapusta, cibule, pórek, různé druhy natí - pažitka, petrželka, libeček .... to jsem jen otevřela svoji lednici a koukla se, co tento týden budu používat do jídla. Napadají vás další? Tak honem s nimi na talíř.

Máte-li vlastní zeleninovou zahrádku, jste šťastlivci. Utrhnete čerstvé. Kdo nemá, musí plánovat a skladovat.