Dřina nebo správné jídlo?

21.06.2016 11:25


DŘINA AŽ ZA HROB, NEBO RADĚJI NÁKUP SPRÁVNÝCH POTRAVIN?
Na redukci tuku má vliv pohyb a jídlo. To vám řekne pomalu každý. Zdaleka ne všichni už ale vědí, že jídlo tvoří až 70-80% výsledku a cvičení pouze 20-30% výsledku. A téměř nikdo už pak neví proč. Pojďme se na to tedy podívat 
 
Narozdíl od jiných článků, tady jste se mohli nejzásadnější informaci dočíst hned v úvodním odstavci. Ale ne každý chce vědět pouze fakta, někoho zajímají i důvody. Je nepopíratelným faktem, že pohybem spotřebováváte energii. Logicky naopak oproti tomu poté jídlem doplňujete energii. Lidé, kteří mocně prásknou do stolu s prohlášením o zatočení se svou nadbytečnou hmotností, začnou v devadesáti procentech případů vždy pohybem. Někdo začne běhat, někdo začne chodit do fitka, někdo si najme i trenéra. Je to pro něj kolikrát velká změna, nastupují mu do života dosud nevídané zážitky jako píchání v boku z běhu a špatného dýchání během něj, bolest svalů po těžkém tréninku, mozoly na rukou z činek, neustálé praní propocených věcí a úbytek několika hodin týdně z doposud volného času a někdy i citelné částky z peněženky. A za toto chce člověk výsledky. Za takovou změnu chce velké výsledky. A ono nic. Demotivovaný nešťastník po několika podobných pokusech roztrhá a odhodí zbytky svých posledních nadějí do příkopu a nechá je tam zarůst kopřivami. Taková škoda.
 
To vše se děje proto, že si lidé mylně myslí, že trénink je základ a jídlo je pouhým doplňkem tréninku. A ono je to přesně naopak. Vemte si dva lidi. Ten první bude mít profesionálně vedený trénink do posledního detailu a na jídlo bude úplně kašlat. A ten druhý bude mít profesionálně vedenou stravu do posledního detailu a na trénink bude úplně kašlat. Kdo bude lepší? Kdo bude mít lepší výsledky? Kdo víc zhubne? Kdo nabere více svalů? Ten, který své úsilí investoval do správné stravy. Jak velký to bude rozdíl? Nepředstavitelně velký.
 
Je to jednoduché. Důvod se hned nabízí. Ale lidské tělo až tolik nechápeme. Ale čemu rozumíme? Autům . A vysvětlíme si to na nich. Máme auto (naše tělo), benzínovou nádrž (tukovou zásobu v těle), s autem jezdíme (náš sport, pohyb) a tankujeme (jíme). Naším cílem je zbavit se toho benzínu (našeho tuku) v nádrži. A co je lehčí cestou? Jednou možností je najet s daným vozem dlouhé stovky kilometrů, podle intenzity jízdy roste nebo klesá spotřeba, ale stejně nám to zabere hodiny času, vykonané práce atd. A nebo na čerpací stanici během deseti minut nenataknujeme tak obrovské množství benzínu. Tu energii několika hodin pohybu auta můžeme doplnit pár minutami tankování. A stejné je to s člověkem. Pár minutami u talíře načerpeme tolik energie, že vystačí na hodiny pohybu. Jíst musíme, to víme, ale proč nejíst tak, abychom doplnili jen tolik energie, že se nebudeme muset za trest hodiny a hodiny pohybovat, abychom spotřebovali, co jsme "natankovali" navíc . 
 
Toto spolu nikdy nemůže plnohodnotně bojovat, pohyb nikdy nemůže vyhrát. Jakmile se najíte něčeho špatného, tučného atd, pak někdy zase a zase atd, nikdy to nestihnete spotřebovat do takové míry, abyste ještě i hubli ze svých nadbytečných zásob. Proto to chce především řešit jídlo. 
 
Nákupem vhodných potravin (vše začíná v obchodě, co si nekoupíte, to doma nesníte) začíná káždá správná cesta za redukcí tukových zásob. Výrazně to předběhne hodiny práce, která by bez správného jídla stejně nepřinesla chtěné výsledky. A jakmile uvidíte první výsledky na svém těle, bez rozmyslu vstanete, s fanatickým pohledem skočíte do příkopu, holýma rukama, s úsměvem a nadšením ve tváři vytrháte metrové kopřivy obrůstající zbytky vašich pokrčených nadějí a vrhnete se na činnost, která má konečně smysl. 
 
Takže nezapomeňte - trénink je král, jídlo je královna, spojte je dohromady a dostanete království 
 
zdroj: facebook.com/netucni