Bílkoviny jsou nepostradatelné

21.07.2016 10:40


Protein - bílkovina

Proteiny jsou podstatou všech živých organismů. Bílkoviny čili proteiny se skládají z určitých stavebních kamenů. V tomto případě se jedná o aminokyseliny, které se spojují do různě (a většinou značně) dlouhých molekul, čítajících až několik desítek tisíc aminokyselin. V bílkovinách se nachází pouze 20 různých aminokyselin! Ale různých bílkovin jsou tisíce.

Bílkoviny řadíme mezi základní a rozhodující živiny - a jsou zcela nepostradatelné. Zatímco tuky se v těle mohou tvořit ze sacharidů a sacharidy z bílkovin, tvorba vlastních bílkovin je závislá na jejich příjmu potravou. Bílkoviny jsou tedy pro život nepostradatelné. Jsou základním stavebním kamenem prakticky všeho, co se v těle vyskytuje. Bílkoviny se neukládají do zásoby, proto je potřeba je pravidelně dodávat tělu ve stravě.

PROTEINY - bílkoviny - jsou v těle důležité pro

  • • výživu a růst svalů, šlach, kůže, kostí
  • • zkrácení doby regenerace
  • • podporu novotvorby svalové hmoty
  • • ochranu svalové hmoty před poškozením namáhavým fyzickým výkonem
  • • ochranu svalové hmoty před devastací v průběhu snižování nadváhy
  • • spalování tuků a redukci nadváhy


Správná úloha proteinu ve výživě a při hubnutí

Většinu lidí, když se řekne zhubnout, první co je napadne - omezit kalorie.Je to správně, ale záleží na tom v jaké oblasti stravy tyto kalorie budeme skutečně ubírat. Při klasických dietách tím, že začneme jíst méně, oslabíme organismus o správný přísun proteinů. Ty jsou ale právě k hubnutí nezbytné, a to si málokdo uvědomuje. Ke spalování kalorií dochází totiž ve svalech a ty ke své činnosti potřebují právě protein. Je-li ho ve stravě málo, jednoduše nedosáhneme ideální postavy. Začneme hubnout nejen na tucích, ale i na svalové hmotě a jakmile přidáme do těla kalorie navíc, tělo je okamžitě ukládá do tukových rezerv, aby mělo pro činnost svalů dostatek energie. Jinými slovy, chceme-li hubnout na tucích, ne na svalech a kila nepřibrat zpět, potřebujeme dodávat tělu protein.

Jaké množství tělu dodávat? Na to máme velmi snadné řešení - Analýza stavby těla

pokud ještě nemáte spočítanou analýzu stavby těla, nebo ji máte staršího data, požádejte svého poradce o sestavení Vaší analýzy, přímo pro Vás, podle Vašich aktuálních parametrů.


Zdroje Proteinů

Živočišné:

jejich výhodou je vyšší podíl esenciálních aminokyselin (jsou označovány jako plnohodnotné). Nevýhodou je, že s sebou přináší často i množství tuku a cholesterolu. Proto klademe důraz na přísun nízkotučných zdrojů - libové maso, drůbež bez kůže, ryby, králík, šunka, zvěřina, vejce, bílky, nízkotučné sýry, netučný tvaroh....


Rostlinné:

výhody - většinou nízkotučné, přináší zároveň vlákninu, řadu ochranných látek rostlinného původu. Nevýhoda - kromě sóji a sójových výrobků nemají všechny nepostradatelné aminokyseliny (jsou nazývány jako neplnohodnotné). Bohatým zdrojem jsou luštěniny, sójové boby a sójové výrobky (kostky, drť, plátky, boby, tofu),


Dalším řešením, velmi jednoduchým, je používat vedle zdrojů z potravy i přípravky s vyšším obsahem proteinů, zvlášť, pokud jste v procesu hubnutí, nebo třeba sportovci. Naše programy nabízí velice vhodné řešení pomocí výživového proteinového nápoje  a bílkovinného doplňku v prášku.