10000 kroků denně pro hubnutí

19.08.2016 10:45

 Udělejte 10 tisíc kroků denně.

10 tisíc kroků

10 tisíc kroků denně

To je doporučované minimum. Pro běžného člověka znamená 10 tisíc kroků ujít vzdálenost asi 6 - 8 km. Nepředstavitelné? Nebo snadné?

Procházky se psem stačí, pokud chodíte několikrát denně a dost daleko, chození po kuchyni nebo po bytě při úklidu zdaleka nestačí. Okopávat zahrádku taky moc kroků nedá, ale počítá se, pokud na tu zahrádku dojdete pěšky. Pochodování od gauče k lednici a zpátky také nestačí, to byste nevěřili, jak málo to je kroků. Aby se takový úkol splnil, je potřeba vyrazit ven. Udělat si hodinovou svižnou procházku nebo si zaběhat (aspoň 5 km), je dobrý základ, protože ten zbytek už se během dne "dochodí", pokud máte aspoň nějakou cestu k zastávce autobusu, od zastávky do práce nebo chodíte venčit psa či děti. (Poznámka: často vidím děti běhat po hřišti a rodiče sedět na lavičce, často vidím pejsky běhat okolo paneláku a páníčky/paničky vykuřovat dva kroky od domovního vchodu - tak to není ten způsob, jak nachodit tisíce kroků.)

Kroky vám umožní počítat zařízení, které se jmenuje krokoměr. Jak funguje? Technické věci můžeme opustit, ale je jasné, že krokoměr funguje. Spočítá vám každý krok. Některé krokoměry mají i další funkce - počítání kalorií, vzdálenosti, sledování počtu kroků v čase a vyhodnotí tak aktivní a neaktivní části dne a spoustu dalšího. Krokoměr jde třeba ošidit, tachometr v autě taky lze přetočit. Má cenu lhát sám sobě, pokud jde o zdraví a kondici?

A kalorie? Rozhodně nepočítejte s tím, že při ujití 7 km spálíte nějaké závratné množství kalorií. Počítejte tak 400 - 500 kcal, když tuhle vzdálenost uběhnete za nějakých 45 minut. Číslo je přibližné, záleží na přesné hmotnosti vaší aktivní tělesné hmoty. Ale že byste na 7 km trati nechali 3x tolik kalorií, to určitě ne.

Tomu je třeba přizpůsobit i jídelníček! 10 tisíc kroků určitě není aktivita pro hubnutí. Je to normální aktivita, která při rozumném kalorickém příjmu a pestrém vyváženém jídelníčku umožní váhu udržet

Takže ťapejte, ťapejte, ťapejte. Dojděte si do nejbližíšho sportovního obchodu nebo zdravotnických potřeb koupit krokoměr a ať tam večer je ne 10 tisíc, ale aspoň 15 tisíc kroků.


Zdroj: https://www.zhubnetesnami.cz/10-tisic-kroku/