Pořádně kousejte. Prokousejte se ke štíhlosti
Proč tedy říkám, že je důležité kousat:
Trávení začíná v ústech. Ve slinách je obsažen enzym (alfa-amyláza), který má za úkol zajistit rozklad škrobů (složitých cukrů - sacharidů) a tak pomoci jejich bezproblémovému trávení a přeměně na energii. To se stane pouze při důsledném rozkousání a rozžvýkání potravy. Každé sousto důkladně musí být promíseno se slinami.
Žaludek nemá zuby. Tam už se to nestane a žaludeční šťávy jsou určeny na jiné pochody trávení.
Kousejte všechno, nejen zeleninu. Motivací pro vás může být to, že důkladné rozžvýkání každého sousta snižuje glykemický index. Takže ve výsledku - kdo jí pomalu a důkladně kouše a žvýká, je štíhlejší. Kousejte správně a budete štíhlejší.
A kdo nekouše a hltá? Tak sousto neodejte z úst dobře promísené se slinami. Enzym pro štěpení škrobů nebude fungovat. Nestrávené zbytky pak kvasí ve střevě, těžko se tráví. Budete trpět nadýmáním, říháním a dalšími otravnými věcmi a trávicími problémy. Pokud za mnou klienti přijdou a stěžují si na trávicí problémy, pak je často na vině ne to, co jedí, ale jak jedí. Ve spěchu a velmi rychle.
Kousejte všechno, nejen zeleninu. I v kusu flákoty jsou sacharidy. Slyšeli jste někdy název glykogen? To je živočišný škrob. Ten se musí rozložit také právě v ústech.
Autor: RNDr. Blanka Roučková, 2015